Tudomány

Ősi civilizáció hozhatta létre az első hibridet

Brian Delft / Getty Images
Brian Delft / Getty Images

Az ősi Mezopotámiát nem véletlenül nevezik a civilizáció bölcsőjének, ugyanis az írás mellett számos fontos tudás maradt fenn tőlük. A régészeti leletek szerint a civilizáció olyannyira fejlett volt, hogy mintegy 4500 évvel ezelőtt már hibrid állatokat tudtak létrehozni – írja az IFLScience.

2006-ban 25 állat csontjait fedezték fel Tell Umm el-Marrában, egy észak-szíriai sírban. A csontvázak lovakra hasonlítottak, azonban a régészek felfedezték, hogy eltérőek voltak a testük arányai, ráadásul rájöttek, hogy a lovakat a leletek keletkezéséhez képest csak 500 évvel később vezették be a területre.

Az Institut Jacques Monod régészei aprólékos DNS-szekvenálást követően megállapították, hogy a maradványok kungákhoz tartoznak – a nőstény házi szamár és a hím vadszamár keresztezésével létrehozott hibridekhez.

A furcsa lófélék az ősi mezopotámiai szövegekben és képekben is feltűntek. A nagyobb kungákat járművek húzására használták, míg kisebb társaikat a mezőgazdaságban vetették be.

A kutatók úgy vélik, ez a keverék tökéletes kombinációja volt a házi szamár temperamentumának és a vadszamár sebességének. A kapott kunga erősebb és gyorsabb volt, mint egy szamár, ugyanakkor könnyebben megszelídíthető is. Ám mivel külön kellett tenyészteni, az áruk is borsosabb lehetett, akár hatszor annyiba is kerülhetett, mint egy átlagos szamár.

A hibrid állatok azonban többnyire sterilek, ami azt jelenti, hogy minden kungát szándékosan tenyésztettek. A háziló 4000 évvel ezelőtti érkezése végül sokkal egyszerűbb, mégis hatásosabb alternatívát biztosított a mezopotámiai társadalomnak, így idővel felhagyhattak a kungák létrehozásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik