Tudomány

Megtalálhatták Amelia Earhart repülőjét

© Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP
© Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Szakértők egy csoportja úgy véli, megtalálta a legendás pilóta, Amelia Earhart repülőgépét – írja a Live Science. Az állítólagos felfedezéssel kapcsolatban több kutató kételyeket fogalmazott meg.

A Deep Sea Vision nevű csoport nemrégiben víz alatti szonárfelvételeket tett közzé, ezeken egy repülőgépre emlékeztető objektum látható 4900 méteres mélységben. A képek mintegy 160 kilométerre készültek a Csendes-óceán közepén fekvő lakatlan Howland-szigettől. Earhartnak 1937-ben ezen szigeten kellett volna megtankolnia gépét. A pilóta az Egyenlítő mentén akarta megkerülni a Földet Lockheed Electra 10E-jével, ám máig tisztázatlan módon nyoma veszett.

Tony Romeo, egykori pilóta és a Deep Sea Vision vezérigazgatója szerint Earhart gépének egyik fontos jellemzője a farokrészen lévő két függőleges stabilizátor volt. A szonárképeken mintha ezek a struktúrák rajzolódnának ki.

A Deep Sea Vision csapata 2023 szeptembere és decembere között több mint 492 négyzetméternyi óceánfeneket térképezett fel egy robotizált merülő egység segítségével.

Egyes szakértők szerint a felvételek hitelesek, és elképzelhető, hogy valóban megtalálták a repülőt, mások azonban kritikusak az eredményekkel kapcsolatban.

A The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) szerint Earhart egy kiribati szigeten szállhatott le, ahol aztán haláláig magányosan élhetett. A TIGHAR munkatársai az új képeket elemezve azt is megállapították, hogy a Lockheed 10-es modellnek lehetetlen módon kellett volna meghajolnia ahhoz, hogy ilyen szonárfelvételek készüljenek róla. Romeo a képeken látható formákat észlelési torzulással magarázta, mint elmondta, a célponthoz közelebb a farok és a szárnyak jóval egyenesebbnek tűnnek.

Eric Terrill, a Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársa szerint szonárt régóta használnak tengerfenék-kutatásokra, valamint eltűnt tárgyak, például roncsok keresésére, ilyen mélységben viszont az adatok nem egyértelműek. Ennek ellenére úgy gondolja, a képek meggyőzőek, és további figyelmet érdemelnek.

Az izgalmas adatokra csak az expedíció 90. napján, az információk utólagos átfésülése során lettek figyelmesek a szakértők, a helyszínre már nem tudtak visszatérni további felvételekért. Lehetséges, hogy a roncs egy másik, akár második világháborús géphez tartozik, igaz, a térségből nem ismertek további eltűnt repülők. A Deep Sea Vision csapata azt tervezi, hogy még idén visszautazik a helyszínre, hogy további vizsgálatokat végezzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik