Tudomány

Kabócák milliárdjai fogják ellepni Amerikát

Ed Reschke / Getty Images
Ed Reschke / Getty Images

Kabócák milliárdjai fognak idén előbújni az Egyesült Államokban a földből – írja az Independent. A jelenség hátterében egy rendkívül ritka, kettős esemény áll, hasonlót utoljára 1803-ban figyeltek meg.

Egyes becslések alapján a rovarok száma az ezermilliós nagyságrendet is elérheti.

Az Észak-Amerikában honos Magicicada nem fajai különleges stratégiával próbálnak védekezni a ragadozókkal szemben: a kabócák 13, illetve 17 évente kezdenek rajzásba, ezzel többnyire el tudják kerülni a felszíni ragadozóikat. Ezúttal a két csoport egyszerre kel majd ki.

A 17 éves ciklusú, utoljára 2007-ben előbukkanó XIII-as fészekalj példányai Indiana, Iowa, Wisconsin és esetleg Michigan egyes részein, de legfőképp Illinois államban fognak előmászni. A XIX-es csoport – amely 13 évente bújik elő – ezzel szemben az ország 15 államában, így Alabama, Arkansas, Georgia, Illinois, Indiana, Kentucky, Louisiana, Missouri, Mississippi, Észak-Karolina, Oklahoma, Dél-Karolina és Virginia államokban lesz látható.

A rovarok az emberre nem veszélyesek, igaz, nagy számban szétszóródott tetemeik kellemetlenek lehetnek. A madarak számára a rajzás ugyanakkor igen értékes a nagy mennyiségű táplálék miatt.

Floyd Shockley, az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa szerint a 13 és a 17 éves csoport együttes megjelenése különleges alkalmat biztosít a két populáció közötti genetikai kereszteződésre. Az érintkezésre a legnagyobb esély az Illinois állambeli Springfield környékén van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik