Tudomány

Fiatalabb lehet az univerzum, mint eddig hittük

Sharamand / Getty Images
Sharamand / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján fiatalabb lehet a világegyetem, mint eddig gondoltuk – írja a Space.com. A szakértők távoli galaxisok mozgása alapján jutottak erre a megállapításra.

Az Európai Űrügynökség Planck műholdjának kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásra (CMB) vonatkozó mérései alapján az univerzum nagyjából 13,8 milliárd éves. Ez a számítás az úgynevezett kozmológiai standard modellen alapul, amely egy lapos, sötét anyagot és sötét energiát tartalmazó, gyorsulva táguló világegyetemet ír le. A standard modell számos vizsgálat, szimuláció alapját jelenti.

Úgy tűnik azonban, hogy a galaxispárok mozgására vonatkozó legújabb mérések nem illeszkednek a szimulációk eredményeihez. Guo Csi, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa és kollégái a közelmúltban ilyen galaxispárokat elemeztek.

A galaxisok kisebb csoportokat alkotnak, ezek közé tartozik a Tejútrendszert is tartalmazó Lokális csoport. A nagyobb halmazokhoz hasonlóan ezek is ott alakulnak ki, ahol az univerzumot átszövő kozmikus anyaghálózat szálai találkoznak – a kisebb galaxisok ezen szálak mentén mozognak, míg egy-egy csoportba kerülnek.

Valami nem stimmel a modellel

A szakértők az SDSS (Sloan Digital Sky Survey) azon adatait elemezték, amelyek a Földtől mintegy 600 millió fényévre lévő 813 galaxiscsoportra vonatkoznak. A csapat minden csoportban a legnagyobb tömegű galaxisra összpontosított, és megmérte, hogyan mozognak az adott rendszer ellentétes oldalán lévő szatellitgalaxisok.

Arra jutottak, hogy hogy az egymáshoz képest ellenkező irányban forgó rendszerek aránya nagyobb, mint azt a korábbi szimulációk sugallták. Idővel a galaxiscsoportoknak el kell érniük egy dinamikusan nyugodt állapotot, amelyben a legtöbb szatellit együtt forog.

Amennyiben a standard modellnek megfelelő időpontban történt volna a csoportok születése, az ellentétesen pörgő rendszerek számának jóval kisebbnek kellene lennie. Úgy tűnik, a szatellitgalaxisok csak nemrég kerültek be saját csoportjukba.

Ez arra utalhat, hogy az univerzum fiatalabb annál, mint amire a Planck megfigyelései alapján következtettek.

A világegyetem pontos korát a kutatók nem tudták megbecsülni. Amennyiben a friss eredmények helyesek, úgy érdemes lehet átdolgozni a standard modellt és az azokra épülő elméleteket.

Nem ez az első alkalom, amikor hasonló merült fel. Korábban többek között az Ia típusú szupernóvák megfigyeléseiből vezették le, hogy az univerzum „csak” 12,6 milliárd éves lehet.

A világegyetem korának túlzott lecsökkentésével a kutatók újabb akadályba ütközhetnek: olyan csillagokba, amelyek az univerzumnál is régebbiek. A helyzet alaposabb megértéséhez rengeteg vizsgálatot kell még elvégezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik