Tudomány

Kiderült, hogy egy fontos érzék hiányzik az emberekből

Richard Drury / Getty Images
Richard Drury / Getty Images

A téli időszakban, amikor nem tudjuk a szabad levegőn kiteregetni a ruháinkat, sokszor hosszú napokig is eltarthat, mire megszáradnak azok. Ez idő alatt többször is megtopagathatjuk őket, azonban nem mindig érezni a nedves és a hideg ruhák közötti különbséget. A Live Science annak járt utána, hogy tudja-e érzékelni az ember a nedvességet.

A rövid válasz erre a régóta fennálló kérdésre az, hogy nem.

A testünkben nincsenek kifejezetten folyadékok észlelésére szolgáló érzékelők, más érzékszerveinkre hagyatkozunk. Amikor megérintünk valamit, az úgynevezett szomatoszenzoros rendszerünk kapcsolódik be, amely olyan idegsejtek hálózata, amely magába foglalja a mechanoreceptorokat és a termoreceptorokat. Előbbi a tapintásért és a hallásért, utóbbi pedig a hőségérzetért és a hidegérzetért felel.

Az olyan állatokkal szemben, mint például a méhek vagy a csótányok, az emberek nem rendelkeznek olyan receptorokkal, amelyek segítenek a víz, illetve a környezet nedvesség- és páratartalmának változásainak érzékelésében. Jonathan Samir Matthis, a bostoni Northeastern Egyetem emberi mozgással kapcsolatos idegtudományi adjunktusa szerint ezért az ember csupán a rendelkezésre álló bizonyítékok felhalmozódása alapján következteti ki, hogy nedves-e a kérdéses felület vagy nem.

A folyadékok azonosításához az emberek vizuális és tapintási ingerekre hagyatkoznak leginkább.

A mosdókagylóban a víz látványa, illetve az ahhoz társuló meleg vagy hideg érzés, míg zuhanyzásnál a testünket érő vízcseppek a jelei a nedvességnek. A legfontosabb jelzés, amelyet az emberek a víz bőrön keresztüli érzékelésére használnak, az nem más, mint a hőmérséklet.

Davide Filingeri, a Southamptoni Egyetem környezet- és érzékszervi fiziológusa szerint az embereket kondicionálhatták arra, hogy a hűvösség érzését a nedvesség jelenlétével társítsák. A kutató egy 2013-as tanulmányában tesztelte is ezt az elméletét, ugyanis egy hideg szobában kérdezte meg a bekötött szemű embereket, hogy szárazak vagy nedvesek-e a ruhák. A kilenc résztvevő közül öten úgy érezték, hogy a száraz ruhadarabok nedvesek, ha 0 fok körül volt a szobában.

Egy évvel később a kísérlet fordítottját is véghez vitte a kutató, az eredmény pedig hasonló volt. Ha a nedves ruha legalább 4 Celsius-fokkal melegebb volt, mint a tesztelő bőrfelületének hőmérséklete, nem tudták érzékelni a nedvességet. Az eredmények alapján Filingeri jelenleg ruhatervezőkkel dolgozik, hogy olyan sportruházatot alkossanak közösen, amely jobban lélegzik és jobban bírja az izzadságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik