Tudomány

Videón egy kaméleon életének utolsó, színpompás pillanata

vale_t / Getty Images
vale_t / Getty Images

Egyszerre szomorú és lenyűgöző az a felvétel, amelyen egy haldokló kaméleon látható. A videó egy pontján, az egyed pusztulásának pillanataiban az állat bőre lélegzetelállító színekben kezd el pompázni – írja a Live Science. A kutatók time-lapse technikával örökítették meg a hüllő utolsó, színes óráit, hasonló képsorokat eddig nem rögzítettek.

A végső pillanatokban a példány bőre valóságos színrobbanást tapasztalt, minta utolsó szavait mondaná.

A felvételen egy Labord-kaméleon látható, a videó pedig Nyugat-Madagaszkár egyik erdejében készült. A faj az egyik legrövidebb élettartamú négylábú gerinces, a kikelés után négy-öt hónappal el is pusztul – a tojásban ezzel szemben nyolc-kilenc hónapig fejlődik.

A videót a PBS új, Big Little Journeys című sorozatának részeként készítették el. A stáb egy nőstényt követett, amint lerakta, majd eltemette tojásait.

„A nőstények minden energiájukat a tojások létrehozására fordítják, amelyeknek a föld alatt kell átvészelniük a hosszú szárazságot” – mondta a sorozat producere, Valeria Fabbri-Kennedy és Chris Raxworthy, az Amerikai Természettudományi Múzeum herpetológusa. A példányok a tojások lerakását követően néhány órán belül elpusztulnak.

A csapat azt remélte, hogy megörökítheti ennek a kevéssé ismert fajnak a teljes életciklusát. Amikor úgy tűnt, hogy az érintett példány kezd lelassulni, felállítottak egy time-lapse kamerát, két órával később pedig visszatértek. A kaméleon ekkora elpusztult.

A felvétel egyszerre okozott ámulatot és meghatódottságot a stábnak. A természetben kutatók hasonlót még nem figyeltek meg.

A kaméleonok bőre nanokristályokat tartalmazó speciális sejtek kitágulásával és összehúzódásával változtatja a fény visszaverődését, ezzel együtt pedig a látható színt. A pusztulás pillanataiban az idegjelek továbbra is továbbítják és változtatják a bőrsejtek alakját, létrehozva a kaotikus mintákat.

A Labord-kaméleonoknál a hímek is elpusztulnak a száraz évszak beköszönte előtt, miután minden erőforrásukat a szaporodás lehetőségéért folytatott küzdelemre fordították. Ez azt jelenti, hogy az év kétharmadában a teljes populáció a föld alá temetett tojásokban él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik