Tudomány

Földön kívüli anyagot találtak ősi kincsekben

Walter Geiersperger / Getty Images
Walter Geiersperger / Getty Images

Szakértők egy csoportja a villenai kincs két leletét vetette elemzés alá – írja a Heritage Daily. Az eredmények alapján az érintett tárgyakat földön kívüli anyag, meteorikus vas felhasználásával kovácsolták.

A villenai kincs az Ibériai-félsziget egyik legfontosabb bronzkori kincslelete, amelyet 1963-ban tártak fel a spanyolországi Villenában. A 3300-3000 éves leletegyüttes aranyból, ezüstből, vasból és borostyánból készült edényekből, karkötőkből és más tárgyakból áll.

A vasolvasztás elterjedése előtt a vasat rendkívül értékes fémnek tartották. A bronzkorban az egyetlen forrást meteoritok jelentették, az anyag felhasználásával ékszereket, szerszámokat és fegyvereket hoztak létre, az egyik legismertebb példa Tutanhamon fáraó földön kívüli tőre.

A meteoritokból származó vas általában vas-nikkelből áll, változó nikkel-összetétellel, amely jellemzően nagyobb, mint 5 tömegszázalék.

A szakértők most egy vas karkötőt, valamint egy apró, áttört aranylemezzel díszített üreges félgömböt elemeztek, utóbbi egy jogar vagy bot felső része lehetett.

Mindkét leletben egyértelműen vas és nikkel nyomaira bukkantak, a tömegspektrometriás vizsgálat pedig megerősítette a földön kívüli eredetet. A kutatók szerint a karkötő és a félgömb jelentik a legkorábbi, meteoritvas felhasználásával létrehozott leleteket az Ibériai-félszigeten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik