Tudomány

Gigantikus dinoszauruszok csontjaira bukkantak

Gabriel Diaz Yantén
Gabriel Diaz Yantén

Egy friss tanulmányban egy új, hatalmas dinoszauruszfajt mutatnak be – írja a Live Science. Az állat saját nemének legnagyobb tagja, egyben családja egyik utolsó képviselője volt.

A Sidersaura marae névre keresztelt faj első fosszíliáit még 2012-ben fedezték fel az argentínai Huincul-formációnál. A területen az évekig tartó ásatások során több dinoszaurusz maradványait is feltárták, a leletek négy példánytól származtak.

Az egyedek egy folyó menti iszapos területen pusztulhattak el, és bár dögevők és a víz elmozdította néhány csontjukat, sok megmaradt. A kövületek 93-96 millió évesek, és a késő kréta időszakból, a dinoszauruszok korának végső periódusából maradtak hátra.

A faj a sauropodák közé tartozott, és akár a 15 tonnás tömeget is elérhette.

Lucas Nicolás Lerzo, az argentin Maimónides Egyetem doktorandusza és a csapat tagja szerint a felfedezés új lehetőséget nyit meg annak vizsgálatában, hogy ezen dinoszauruszok hogyan érhettek el ilyen hatalmas méreteket.

A Sidersaura marae a Rebbachisauridae családjába tartozott, ezek az állatok talajhoz közeli növényekkel táplálkoztak, és általában 9 tonnások voltak. A csontok vizsgálata alapján ugyanakkor a faj sokban eltért több rokonától, ezek a különbségek valószínűleg nagy méretének tudhatóak be.

Lerzóék az új faj és más rebbachisauridák evolúciós kapcsolatát is megvizsgálták. Arra jutottak, hogy a Sidersaura marae inkább a csoport régebbi, a korai kréta korból származó tagjaival áll közelebbi rokonságban. A rebbachisauridák egyébként nagyjából 90 millió éve pusztultak ki, az új faj így a csoport egyik utolsó képviselője lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik