Tudomány

Tinédzser fiú 2000 éves maradványai kerültek elő egy mocsárból

Ashley Cooper / Getty Images
Ashley Cooper / Getty Images

Emberi maradványokat talált az észak-ír rendőrség (PSNI), a szakértők szerint a csontok 2000-2500 évesek lehetnek – írja a BBC. A maradványokra 2023 októberében lettek figyelmesek Bellaghy közelében, egy tőzegláp területén.

A csontok egy 13-17 éves fiútól származhatnak, a felfedezés egyedülálló az országban.

Nikki Deehan felügyelő elmondta, hogy az ásatások során először egy síp- és szárkapocscsontot, valamint egy felkarcsontot, singcsontot és orsócsontot tártak fel. Mint hozzátette, a vizsgálatok alapján a maradványok egyazon személyhez tartoztak.

„A felszíni maradványoktól mintegy 5 méterre délre a földből kiemelkedve egy bal alsó kar és egy bal comb csontjait találták meg” – nyilatkozta. Ezeken felül ujjcsontok, a bal comb további részei, valamint mellkasi csontok kerültek elő.

Világviszonylatban is különleges felfedezésről van szó, az elhunyt bőrének és körmének egy része, sőt talán a vese is konzerválódott. A maradványok jó állapota miatt a rendőrség kezdetben arra gyanakodott, hogy a csontok sokkal frissebbek. A fej hiányzik, hogy ezt a halál előtt vagy után távolították el, azt nem tudni.

A mostani volt az első alkalom, amikor Észak-Írországban szénizotópos elemzés alá vetettek egy lápi holttestet. „A maradványokat körülbelül 1 méterrel a jelenlegi földfelszín alatt fedezték fel, ami megfelel a radiokarbonos becsléseknek” – mondta Dr. Alastair Ruffell, a Queen’s University Belfast munkatársa és a leletet elemző csapat tagja. Elképzelhető, hogy a maradványokat a víz sodorta be a mocsárba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik