Tudomány

Több ezer éves székletmintákat vizsgáltak

Jordi Salas / Getty Images
Jordi Salas / Getty Images

Egy új tanulmányban a japán Fukui prefektúra területén fekvő Torihama-halom koprolitjait vetik elemzés alá – írja a Heritage Daily. A koprolit ősi, megkövesedett ürülék, az anyagok ezúttal emberektől származtak.

A helyi ásatások során több mint 400 egyedi koprolitot találtak, a szakértők tíz példány mintáit vizsgálták meg. A leletek a Dzsómon-korszakra datálhatóak, a periódusban egy halászó, vadászó, gyűjtögető, letelepedett és kulturálisan komplex népesség lakta a Japán-szigetek.

Nisimura Luka, a Japán Genetikai Intézet munkatársa és kollégái úgy vélik, eredményeik új betekintést engednek a 7000-5500 évvel ezelőtti Dzsómon-kultúra életébe és egészségi állapotába.

A koprolitok képesek megőrizni az emésztőrendszerből származó genetikai anyagokat, köztük a mikrobák és vírusok DNS-ét. A mintavételezett ürülékek vizsgálata hasonlóságot mutatott a modern emberek székletében jellemzően megtalálható ismert bélmikrobák, vírusok és élelmiszerek genomjával. A szakértők többek között humán herpeszvírust és adenovírust detektáltak.

A kutatók szerint eredményeik lehetővé teszik a szakértők számára, hogy feltárják a baktériumok és az őket megfertőző vírusok együttes evolúcióját. A vizsgálat jelentősen javíthatja a régi korok embereinek emésztőrendszerében lévő mikrobiális és vírusösszetétel megértését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik