Tudomány

Elaltatták a világ egyik legöregebb gorilláját

Tony C / Getty Images
Tony C / Getty Images

Elaltatták a világ egyik legidősebb gorilláját – írja a Belfast Telegraph. A 60 éves Delilah 32 éve élt a Belfasti Állatkertben, a nőstény az Egyesült Királyság legöregebb gorillája volt.

A példány nemrég gyógyult fel egy súlyos mellkasi fertőzésből, ám a betegség miatt életminősége jelentősen romlott. Az állat további egészségi hanyatlásának megakadályozása érdekében a szakértők a humánus elaltatás mellett döntöttek.

Delilah az első belfasti gorillacsoport tagjaként, 1992-ben érkezett Észak-Írországba. Az egyed hamar népszerű lett az országban, és karaktere is felhívta a figyelmet a súlyosan veszélyeztetett nyugati síkvidéki gorillák megóvásának fontosságára.

A nőstény szeptemberben ünnepelte születésnapját.

Hosszú élete a gondosan összeállított étrendnek és az állatkerti gondozásnak volt köszönhető. „Előrehaladott kora miatt tudtuk, hogy eljön ez a nap, de még mindig nehéz időszak ez mindazoknak, akiknek közük volt Delilah-hoz belfasti élete során” – mondta Julie Mansell, az állatkert munkatársa.

Az intézmény három évtizede vesz részt a veszélyeztetett fajok európai programjában (EEP), az együttműködésben a gorillák genetikai sokféleségének megőrzésén is dolgoznak. Delilah fontos szerepet töltött be a belfasti gorillaközösség életében, elsősorban a kicsik neveléséhez járult hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik