Tudomány

Jobb lehet a memóriája annak, aki vitaminokat szed

MirageC / Getty Images
MirageC / Getty Images

Csökkentheti a demencia kockázatát a multivitamin rendszeres szedése egy több mint 5000 fő részvételével készült tanulmány szerint – írja a Science Alert. A kutatók 60 év feletti emberekkel készített vizsgálatok adatai alapján állították fel hipotézisüket.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak alanyoknak, akik multivitamint fogyasztottak jellemzően jobb kognitív képességeik és epizodikus memóriájuk van, mint a többieknek.

Chirag Vyas pszichiáter szerint a kognitív képességek hanyatlása az egyik legnagyobb veszély az idős emberek számára, ezek az étrend-kiegészítők viszont akár két évvel is lassíthatják ezeket a kedvezőtlen folyamatokat.

Az új kutatás úttörő eredményeket hozott, ugyanis a korábbi tanulmányok többnyire azt mutatták ki, hogy az ilyen készítmények nagyrészt teljesen haszontalanok. A szakértők egyelőre még nem tudják, hogy pontosan melyek azok a vitaminok vagy ásványi anyagok, amelyek hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez, de egy jövőbeni kutatással erre is választ akarnak találni.

Kapcsolódó
Mennyire segít a D-vitamin a vírusok elleni védelemben?
A D-vitamin jótékony hatásai régóta ismertek, a koronavírus ellen is segíthet, ha elég van belőle a szervezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik