Legutóbb 300 évig tombolt az izlandi vulkán, most is ez várható?

Akár évtizedeken keresztül is eltarthat a reykjanesi tűzhányó működése.

Akár évtizedeken keresztül is tarthatnak az izlandi vulkán kitörései – írja a The Guardian. A tűzhányó már mintegy 800 éve szunnyadt, az elmúlt hónapokban azonban újra működésbe lépett, lávája pedig már több házat is elpusztított.

Bár a vulkán most ismét lecsillapodott, a szakértők szerint egyre több magma gyűlik fel a Grindavík városa alatt található járatokban, ezért további kitörésekre lehet számítani, és azt is hozzátették, hogy lehetetlen előre megmondani, hol kezd majd el lávát okádni a meghasadó talaj.

Dave McGarvie vulkanológus szerint a Reykjanes-félszigeten öt vulkanikus rendszer található, amelyek nagyjából 800-1000 évente lépnek működésbe. Ez legutóbb még a vikingek korában történt meg, akkor a kitörések – megszakításokkal – mintegy 300 éven keresztül tartottak. Ezt az eseményt „a reykjanesi tüzek” néven emlegették.

Ha a történelem megismétli önmagát, akkor Izland lakosai évtizedeken át tartó vulkáni működésre számíthatnak. A félsziget jelenleg mintegy 30 ezer embernek ad otthont, továbbá egy reptér és egy geotermikus erőmű is található rajta.

Kapcsolódó
Egy nap alatt negyvenszer tört ki egy indonéziai vulkán
A sok hamu miatt mintegy 6500 embert kellett evakuálni.