Tudomány

Hüllők potyognak a fákról Floridában

aire images / Getty Images
aire images / Getty Images

Ismét leguánok potyognak a fákról Floridában – írja az IFLScience. A hidegvérű hüllők köztudottan nem viselik jól a lehűlő időt, ezért megdermednek, majd leesnek a faágakról. Most, hogy Floridában is 7 Celsius-fok alá esett a hőmérséklet, ismét megjelentek a figyelmeztetések.

Ami meglepő lehet, hogy ezek az esetek egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, és már a meteorológiai előrejelzésekben is szerepel a „leguánhullás” fogalma.

Bár az állatok ilyenkor halottnak tűnhetnek, általában nagyon is élnek, ezért érdemes óvatosan megközelíteni őket. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy az állatok bármikor visszanyerhetik mozgási képességüket, nagy karmaikkal pedig sérüléseket okozhatnak.

Ezek a hüllők alapvetően csak Dél-Amerika trópusi területein őshonosok, azonban a felelőtlen egzotikus állatartók miatt, akik szabadon engedték kedvenceiket, ma már Floridában is egész nagy vadon élő állományuk alakult ki.

A leguánok az Egyesült Államokban inváziós fajnak számítanak, amelyek kifejezetten káros hatással vannak az élővilágra, ezért a lakosok számára engedélyezett emberséges módon végezni velük. Ennek ellenére a szakértők azt ajánlják, aki megdermedt példánnyal találkozik, ne maga ölje meg azt, hanem óvatosan próbálja meg elvinni egy állatorvoshoz, ahol kíméletesen elaltatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik