Tudomány

Ritka, százéves cápa teteme sodródott partra

Scharvik / Getty Images
Scharvik / Getty Images

Ritkán látható mélytengeri állat maradványaira bukkantak Grönland egyik partszakaszán – írja a Yahoo News. A Nuuk közelében, egy vihar során felfedezett tetem a Grönlandi Természeti Erőforrások Intézete szerint egy nagyjából százéves cápától származik.

Az egyik szemtanú látta a vízben a példányt, ám végül szem elől tévesztette. A vadvédelmi szakértők utóbb több bejelentést is kaptak a partra sodródott állatról, Daniel Estévez-Barcia biológus grönlandi cápaként azonosította az egyedet.

A nőstény példány közel 4 méter hosszú volt, és Estévez-Barcia szerint valamivel több mint száz éves lehetett.

Hiányzó farka alapján feltételezhető, hogy halászok ölték meg.

A grönlandi cápák a világ leghosszabb életű gerincesei, akár 500 évig is élhetnek. A faj a Jeges-tenger és az Atlanti-óceán északi részének mély, hideg vizeiben fordul elő, élőhelye miatt az emberek ritkán figyelhetik meg, és tetemek is csak elvétve sodródnak partra.

A most megtalált nőstényt felboncolták ikrákat vagy embriókat keresve, de nem bukkantak vemhességre utaló jeleket. A példány mája ugyanakkor szokatlanul nagy volt, ami arra utalhat, hogy éppen szaporodás előtt állt. A fajról meglehetősen keveset tudni, szaporodásával kapcsolatban is sok a kérdőjel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik