Tudomány

Ezért alacsonyabbak az idős emberek

andresr / Getty Images
andresr / Getty Images

Idős korban sokan kérnek segítséget a bevásárláshoz, aminek nemcsak az az oka, hogy az emberek társaságra vágynak, vagy hogy megterhelőbb a cipekedés, hanem bizony az is, hogy nem érnek el bizonyos dolgokat. Az életkor előrehaladtával egyre többen tapasztalhatnak zsugorodást, a gerincoszlop változása pedig már a 30-as éveinktől megkezdődik – írja az IFLScience.

Ennek egyik legfőbb oka a gerincgörbület növekedése, az úgynevezett kyphosis megjelenése, ami sokszor az izomrostok csökkenésével magyarázható. A gerincet körülvevő izmok ennek következtében egyre gyengébbekké válnak, így fokozatosan elveszítik a gravitáció elleni harcot, aminek az lesz az eredménye, hogy képtelenek leszünk teljesen felegyenesedni.

A testmagasság csökkenésének persze más okai is lehetnek.

Ilyen például a csontsűrűség csökkenése, amit feltételezések szerint az ösztrogén és a tesztoszteron életkor előrehaladtával történő csökkenése vált ki. A D-vitamin hiánya és a vese kalcium felszívódásának csökkenése idősebb korban súlyosbíthatja ezt a folyamatot, és csontritkuláshoz vezethet.

Ahogy a csontok gyengébbé válnak, a gerinc csigolyái megsérülhetnek a saját súlyunk hatására. A legtöbb ilyen, kompressziós törésnek nevezett sérülés fájdalommentes, ezért hajlamosak vagyunk nem észrevenni őket. Azonban ahogy ezek a törések felhalmozódnak, és egyre több csigolyánk összenyomódik.

Amennyiben a gerincoszlopunkban található 23 porckorong közül csak néhány is összemegy pár millimétert, már észre is vehetjük a zsugorodást.

Sajnos a nyújtás önmagában nem fogja megelőzni ezt a folyamatot, az egészséges életmóddal azonban megelőzhető a túlzott magasságcsökkenés. A D-vitaminban és kalciumban gazdag étrend is segíthet a csontok épségének megőrzésében és minimalizálhatja a kompressziós törések kockázatát. A rendszeres testmozgás a csontokat is megőrzi, és csökkenti a csontritkulás kialakulásának lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik