Tudomány

Több gyereke van azoknak a férfiaknak, akik ilyen betegségben szenvednek

Justin Paget / Getty Images
Justin Paget / Getty Images

Korábbi kutatások rámutattak, hogy azok a nők, akik ízületi betegségben szenvednek, gyakrabban szembesülhetnek termékenységi problémákkal, mint egészséges társaik, a férfiak kapcsán azonban idáig nem volt olyan kutatás, ami megmutatta volna, mi a helyzet e téren a férfiaknál.

Egy 2021-es tanulmány aztán kimutatta, hogy a gyulladásos ízületi gyulladás meddőséget okozhat férfiaknál, de a kutatók jelezték, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy biztosan lehessen ezt állítani. Egy nemrégiben közzétett új tanulmány azonban kimutatta, hogy a gyulladásos ízületi betegségekben (IJD) szenvedő férfiaknak átlagosan több gyermekük van, mint azoknak, akiknek nincs ilyen betegségük – írja az Interesting Engineering.

Az Annals of the Rheumatic Diseases című szaklapban közzétett kutatásban 10 865 norvég férfit vizsgáltak, akik ízületi betegségben szenvedtek, eredményeiket pedig összehasonlították őket egy 54 325 férfiból álló kontrollcsoporttal, akiknek nem volt ilyen betegsége. A betegeket három időszakra osztották be – 1967-85, 1986-99 és 2000-21 –, és végül kiderült, hogy átlagosan minden időszakban több gyermekük született az IJD-vel érintett férfiaknak.

Ez az eredmény különösen a napjainkhoz közeli időszakban volt egyértelmű, amikor is jelentős fejlődés történt az IJD kezelésében.

Amikor a csapat megvizsgálta, hogy mikor kezdődött a betegség, azt találták, hogy a 20 éves koruk előtt vagy a reproduktív korban diagnosztizált férfiaknál hasonló számú gyerek született, mint azoknak, akiknél nem volt IJD. Az idősebb korban diagnosztizáltak esetében szintén kevesebb gyermektelen férfi volt, ami arra utal, hogy a betegségen kívül más tényezők is számítanak. A kutatók jelezték, hogy a kutatás nem ad egyértelmű magyarázatot a megfigyelt eseményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik