Tudomány

Olyan felmelegedés érkezik, amelynek nem látszik a vége

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy anticiklonnak köszönhetően ragyogóan napos, száraz volt a hétvégénk, de egyben  hideg is. A szélcsendes, derült időben komoly fagyok alakultak ki, hazánk jelentős részén -10 fok körüli hőmérsékletekkel indult a hétfő, és még dél körül is számos helyen nulla fok alatti értékeket mutattak a hőmérők. Az elmúlt napok kevéssel a januári átlag alatt maradtak, hétfőn azonban jelentős változás kezdődik:

Este egy melegfront éri el hazánkat északnyugatról, a nyomában pedig erős felmelegedés érkezik, a hét közepén már február végére jellemző hőmérsékleteket mérhetünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Az erős mínuszok hatása nem múlik el egyik napról a másikra, a talaj fagyott, ezért az ország nagy részén a melegfronttal érkező jelentős csapadék gyorsan „lefagy”, vagyis sok helyen számíthatunk ónos esőre. A Hungaromet figyelmeztető előrejelzése szerint kedd kora délelőttig az északkeleti vármegyék kivételével nagy területen várható ónos eső Fejér, Pest és Veszprém vármegyében vastagabb jégpáncél is képződhet. Nagyjából a Salgótarjántól északkeletre fekvő területeken pedig havazás valószínű.

A front kedden át is vonul felettünk, nyomában érkeznek a melegebb légtömegek: hazánk északkeleti negyedére beszorul a párás, ködös idő 0-3 fokos maximumokkal, de mindenhol máshol 5-10 fokot mérhetünk – ez utóbbi felel meg a február végi átlagnak.

A legmelegebb szerda és csütörtök lesz 13-14 fokos csúcsokkal.

E két nap ígérkezik egyben a legcsapadékosabbnak is, országszerte számíthatunk esőre, csak a hűvösebb északkeleti tájakon lehet vegyes halmazállapotú a csapadék. Pénteken lehet még kisebb csapadék, a hőmérséklet is némileg csökken, 3-9 fokig süllyed, és ez az érték marad hétvégére is száraz, napos idő mellett.

Változás pedig jelenleg nem látszik, „ameddig a szem ellát” marad az enyhe, de változékony idő 2-3 napos hidegebb periódusokkal tarkítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik