Tudomány

Félreismerhettük minden idők legnagyobb cápáját

Baris-Ozer / Getty Images
Baris-Ozer / Getty Images

Máshogy nézhetett ki a megalodon nevű hatalmas őscápa, mint az eddig hittük – írja a The Guardian. Az óriásfogú cápaként (Otodus megalodon) is ismert ragadozóról azt feltételezték, hogy testalakja nagyon hasonlít a ma is élő fehér cápákéhoz (Carcharodon carcharias), egy új vizsgálat eredményei szerint azonban ez az elképzelés téves lehet.

Egy új tanulmány szerzői arról írnak, hogy az állat a korábbi feltételezéseknél jóval hosszabb és karcsúbb lehetett.

Ez az alkat viszont egyúttal azt is jelentené, hogy a gigantikus őscápa nem volt olyan jó úszó, mint a fehércápák, hanem egy lassan közlekedő hal volt, amely vadászatkor egy gyors rohammal csapott le zsákmányára.

Philip C. Sternes et al.

John Hutchinson professzort, aki több megalodonokról szóló tanulmány elkészítésében is részt vett azonban nem győzték meg az új kutatások eredményei. Szerinte ugyanis azok nem eléggé megalapozottak, ráadásul nem is cáfolják a korábbi elméleteket, csupán megpróbálják elhitelteleníteni azokat.

Az óriásfogó cápák pontos küllemét illetően azonban egyelőre csak találgatni tudunk, hiszen még senki sem bukkant teljes megalodon fosszíliára, csupán fogakra és a gerincoszlop egyes részeire.

Annyi azonban bizonyos, hogy a megalodon volt minden idők egyik legnagyobb tengeri ragadozója. Jelenlegi tudomásunk szerint akkora szája volt, hogy gond nélkül be tudott volna kapni egy embert egyben, hosszúsága pedig akár a 18-24 métert is elérhette. Ezek az akár 45 tonnás tömeget is elérő cápák feltehetőleg bálnákkal, valamint más cápafajokkal táplálkozhattak, és mintegy 2,6 millió éve halhattak ki.

Kapcsolódó
Kiderült, miért halt ki minden idők legnagyobb cápafaja
A megalodon akár 18 méter hosszúra is megnőhetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik