Tudomány

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Jason Edwards / Getty Images
Jason Edwards / Getty Images

Négy eddig ismeretlen mélytengeri polipfajt fedezett fel egy kutatócsoport Costa Rica vizeiben – írja a CBS News a Schmidt Ocean Institute nevű nonprofit szervezet keddi közleménye alapján. Az új puhatestűek közül eddig még csak egyet neveztek el, dorado polipnak hívják.

A dorado polip a Muusoctopus nevű, mélytengeri polipok családjába tartozik, így a gyöngypolip (Muusoctopus robustus) rokona. A kutatók tavaly júniusban bukkantak rá a polipok két fészkére, decemberben pedig behatóan tanulmányozni kezdték őket.

 

A felfedezett új fajok közül egyedül a dorado polipot sikerült tojás költés közben megfigyelniük. A szakértők szerint ez a folyamat a polipoknál akár évekig is eltarthat, éppen ezért meleg vizekben szoktak költeni, hogy hamarabb kikelljen a tojás. A dorado polipok és ezt tették: egy hidrotermális forrásnál fészkelnek, ahol egy ősi vulkán biztosítja a meleget.

A kutatók június és december között mintegy 310 mélytengeri élőlényt gyűjtöttek be, amelyeket a Costa Rica-i Egyetemre vittek, ahol tanulmányozhatják majd őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik