Tudomány

Meztelen férfiakat rajzolt Sztálin hobbiból

Archives Snark / Photo12 / AFP
Archives Snark / Photo12 / AFP

Akármennyi bűnt is követtek el a világ diktátorai, ők is csak emberek voltak, akik ráérős óráikban  sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódoltak. Vagy különös kedvteléseiknek, nézőpont kérdése – a Múlt-kor.hu cikkéből kiderül, mivel töltötték szabadidejüket a világ leghírhedtebb diktátorai.

Hófehérke volt Hitler kedvence

Adolf Hitler például sokat olvasott, odavolt a klasszikus zenéért, elsősorban Wagnerért rajongott, de Beethoven és Bruckner muzsikáját is gyakran hallgatta. Szerette az állatokat, különösen ragaszkodott Blondihoz, az 1941-ben ajándékba kapott német juhászkutyájához, akit még a hálószobájába is beengedett.

Művészetszeretete közismert, ám az csak a közelmúltban vált ismertté, hogy előszeretettel rajzolgatott mesefigurákat, magánmozijában gyakran nézett hollywoodi filmeket. Egyik kedvence Walt Disney Hófehérke című alkotása volt, azt állította róla, hogy minden idők legnagyobb filmje.

2008-ban aztán egy norvég művészeti galéria tulajdonosa rálelt egy Hitlernek tulajdonított, képregényfigurákat (A hét törpe, Pinokkió) ábrázoló rajzra. A Disney iránt érzett rajongása szűkebb körben azonban ismert volt, Joseph Goebbels például Mickey Mouse-os kellékeket adott át főnökének, amelyek a propagandaminiszter naplója szerint elnyerték a Führer tetszését.

Sztálin és a férfiaktok

Joszif Visszarionovics Sztálin egyik életrajzírója nyomán terjedt el, hogy a Generalisszimus egyetlen hobbijának a kertészkedés számított, de ez nem teljesen igaz. Tény, hogy szerette a kerti munkát, 1949-ben például a lengyel származású Konsztantyin Rokosszovszkijnak saját kezűleg szedett fehér rózsáiból. Emellett azonban szívesen rajzolt:

meztelen férfiakat ábrázoló, pornográf jegyeket viselő rajzokat készített,

amelyekről orosz pszichológusok azt is megállapították, hogy a művekben nyoma sincs homoszexualitásnak. Annál inkább trágár és politikai ellenfeleire utaló megjegyzéseknek. Nagyon érdekelte a történelem is, a témában állítólag napi 500 oldalt is képes volt olvasni, illetve kedvelte a szépirodalmat is. Kedvenc írója Bulgakov volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik