Tudomány

Több mint hat év után szabadítottak meg egy fókát a nyakán lévő műanyagtól

Giulia Fiori Photography / Getty Images
Giulia Fiori Photography / Getty Images

Sikerült megszabadítani egy angliai fókát attól a kék műanyaggyűrűtől, amely hat évvel ezelőtt szorulhatott nyaka köré – írja a BBC. A Commuter nevű példányt a Seal Research Trust (SRT) egyik munkatársa találta meg Cornwall északi partvidékén, nem sokkal később pedig a British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) tagjai érkeztek a helyszínre, hogy eltávolítsák a hulladékot.

A műanyag egy festékes vödör tetejéről származott. Commuter sebei szerencsére nem voltak olyan mélyek, mint gondolták, a kiszabadítást követően a példányt szabadon engedték.

Az SRT önkéntesei 2017 szeptembere óta követték Commutert. Az állat neve ingázót jelent, ami arra utal, hogy rendszeresen felbukkan Cornwall északi részein.

Bár a műanyagot évekkel ezelőtt meglátták a példányon, a szemetet eddig nem tudták leszedni, mert az állat rendre olyan helyeken jelent meg, ahol nem lehetett biztonságosan megközelíteni.

A befogás és kiszabadítás így is kockázatos volt, hiszen egy kifejlett, több mint 200 kilogrammos egyedről van szó. A mentést nehezítette, hogy a járókelők zavarták a parton lévő fókákat. Bár a példányok többsége a vízbe menekült, Commuter éppen aludt, így hat év után először végre adott volt a lehetőség a megközelítésére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BDMLR (@bdmlr_uk) által megosztott bejegyzés

Dan Jarvis, a BDMLR területi koordinátora szerint a körülmények kedvezőnek bizonyultak. Éppen apály volt, ami megkönnyítette a mentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik