Tudomány koronavírus

WHO: legalább 1,4 millió ember életét mentették meg az oltások Európában

Rober Solsona/Europa Press via Getty Images
Rober Solsona/Europa Press via Getty Images

Több mint 1,4 millió ember életét mentették meg a koronavírus elleni védőoltások Európában – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, hozzátéve, hogy a vírus nem fog eltűnni. Hans Kluge szerint a vakcinák elsősorban az idősek körében mentettek életeket, írja az MTI.

A WHO 2023. december 19-én közzétett adatai alapján az európai régióban – beleértve Oroszországot és több volt szovjet tagköztársaságot is – több mint 277,7 millió koronavírusos esetet regisztráltak, valamint több mint 2,2 millió halálesetet.

Mint mondta, ahogy az emberek megtanulnak együtt élni a Covid-19-cel, illetve más légzőszervi megbetegedésekkel, elengedhetetlen, hogy legalább a kórokozóknak jobban kiszolgáltatottak időre beadassák maguknak a koronavírus és egyéb ilyen jellegű megbetegedések ellen kifejlesztett oltásokat. Az óvatosság fokozottan érvényes a téli időszakban.

Kluge jelezte, Európában mintha lekerült volna az egészségügy kérdése a politikai napirendről, pedig pont hogy ellentétes folyamatra volna szükség, és folytatni kellene a befektetéseket az egészségügyi szektorba, javítania az egészségügyi dolgozók helyzetét és elejét venni, hogy hiány alakuljon ki az alapvető fontosságú gyógyszerekből.

Amennyiben ez nem történik meg, azt kockáztatjuk, hogy felkészületlenül éri a kontinenst egy esetleges újabb vészhelyzet, akár a Covid-19 egy újabb, veszélyesebb variánsa vagy más, eddig ismeretlen kórokozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik