Tudomány

Zombivá teszi az embereket ez az új drog

Peter Dazeley / Getty Images
Peter Dazeley / Getty Images

Újfajta kábítószer pusztít Nyugat-Afrikában, különösen Sierra Leonéban, ahol becslések szerint hetente körülbelül egy tucat embert hal meg, és ezrek kerülnek kórházba a drog miatt. A főként 18 és 25 év közötti férfiak körében népszerű, kush nevű kábítószer hatására sokan séta közben elalszanak, elesnek, és súlyos sérüléseket szenvednek, de arra is volt példa, hogy valaki autóútra tévedt önkívületi állapotban – írja a Science Alert.

A drog a hírek szerint kannabisz, fentanil, tramadol, formaldehid és egyesek szerint emberi csontok keveréke. 

A készítményt a beszámolók szerint helyi bűnbandák keverik, de sok elemét külföldről hozzák be. A fentanilról és a tramadolról úgy tartják, hogy ázsiai laborokból csempészik illegálisan az afrikai országba. A kábítószer használatát Guineában és Libériában is jelentették, melyeknek szárazföldi határai vannak Sierra Leonéval, ami megkönnyíti a kábítószer-csempészetet.

A drog szálanként átszámítva körülbelül 100 forintba kerül, amely két vagy három ember egyszeri fogyasztására elegendő. Sokan azonban 30-40 adagot is elfogyasztanak belőle naponta. Jóllehet, a napi pár ezer forintos költség nem tűnik olyan soknak, mégis hatalmas költség egy olyan országban, ahol az egy főre jutó éves jövedelem körülbelül 500 font, vagyis 220 ezer forint.

A kábítószer veszélye kettős. Egyrészt a fogyasztó súlyos sérüléseket okozhat magának a hatása alatt, másrészt pedig rendkívül addiktív a szer. További problémát okoz a következő adag beszerzése, sokan ugyanis prostitúcióból vagy bűnözésből keresik meg a drog árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik