Tudomány

Ókori kincsek rejtélyét fejtették meg

Ősi kincshalom rejtélyét tárták fel a Newcastle Egyetem kutatói – írja az Arkeonews. A római korból származó fémtárgyakat még 1864-ben adományozta a Yorkshire Múzeumnak egy férfi, azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol fedezte fel azokat.

Jessica De Maso régész hallgató és csapata azonban új tanulmányukban azt állítják, kiderítették, hogy hol bukkanhatott a leletekre. Szerintük egy angliai Farnham nevű városhoz közeli mocsaras területen kerülhettek elő az ókori, fémből készült eszközök. A szakértők azt is kiderítették, hogy a kincshalomban eredetileg több tárgy is lehetett, azonban az őket megtaláló fémkereskedő tévedésből néhányat beolvaszthatott, mielőtt rájött, milyen értékes dolgok is azok.

Newscastle University

Azt azonban továbbra sem tudni, hogy ki és miért vetette a tárgyakat a mocsárba. Elképzelhető, hogy el akarták rejteni őket valaki elől, de az is lehet, hogy egy vallási rítus részeként szabadultak meg tőlük.

A gyűjtemény egyébként 30 leletből áll, köztük számos bronzból készített tálból. A régészek úgy vélik, ezek egy tehetős ember tulajdonai lehettek, amelyek arra szolgáltak, hogy az asztal terítékeként lenyűgözzék a vendégeket.

Kapcsolódó
Ősi kincsek ezrei kerültek elő idén a föld alól
Hatalmas aranyrögök, középkori magyar pénzek és teljes második világháborús harci repülők. Ez csak néhány példa azok közül, amiket idén találtak fémkeresőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik