Tudomány

Brutálisan felmelegszik az idő hét közepére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A mögöttünk hagyott hétvégén egy kiterjedt anticiklon nyomán áramlott hazánkba hideg, fagyos levegő keletről, ez az időjárási helyzet csak hétfőn változott meg. Jelenleg ugyanis egy hullámzó frontrendszer vette uralma alá a déli tájakat, időjárási szempontból az ország két részre szakadt. Somogy, Baranya, Tolna, Csongrád-Csanád vármegyét, illetve Békés és Bács-Kiskun déli részét csapadékzóna ostromolja és enyhébb az idő, míg ettől északra maradt a napos, hűvösebb időjárás.

Mindezt egy ciklon melegfrontja okozza az érintett területeken, estére azonban megérkezik ugyanennek az időjárási jelenségnek a hidegfrontja.

Az eső ekkor havazásba vált a déli tájakon, kedd hajnalig síkvidéken 2-6, míg a Mecsek magasabb pontjain akár 10 centiméteres hóréteg is kialakulhat

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hullámzó front keddre elvonul, délen is felszakadozik a felhőzet, a fagyos éjszaka után 0-5 fokig melegszik a levegő. Szerdán újabb ciklon érkezik nyugat felől, ami enyhülést és csapadékot hoz: többfelé számíthatunk esőre, havas esőre, az Északi-középhegységben kezdetben havazásra. A legkevesebb eső délnyugaton várható, itt 6-9 fokig emelkedik a hőmérséklet, míg az esősebb területeken 1-5 fokra számíthatunk. Csütörtökön a ciklon pályája hazánkhoz legközelebbi szakaszába ér,

egy napig tavasz köszönt ránk 17-18 fokos maximumokkal.

A legmelegebb a déli országrészben ígérkezik, de a fővárosban is 13-14 fokot mutatnak majd a hőmérők, míg az Északi-középhegységben 10 fok alatt marad a hőmérséklet. Péntekre virradóra már a ciklon hidegfrontjának hatása érvényesül, az óriási hőmérsékleti kontraszt miatt az Alföld térségében éjjel zivatarok is létrejöhetnek. A hajnal azonban már fagyos lesz, és napközben is 1-6 fok körül alakulnak a csúcsok.

Hasonlóan alakul a hétvége is, alapvetően száraz időre számíthatunk nulla fok körüli éjszakai és némileg felette alakuló nappali hőmérsékletekkel. Ami a hosszabb távú előrejelzést illeti, jelen állás szerint jövő kedden, azaz január 23-án jöhet újabb enyhülés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik