Tudomány

Ikerszülés közben halt meg az ókori tinédzser

Aldo Pavan / Getty Images
Aldo Pavan / Getty Images

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján ikerszülés közben halhatott meg az az ókori, tizenéves lány, akinek múmiáját több mint száz éve őrzik a Smithsonian Múzeumban – írja az Independent. Az 1908-ban feltárt holttest egy 14 és 17 év közötti tinédzseré.

Nagyjából 2000 évvel ezelőtt, a mumifikálás során egy magzatot helyeztek az elhunyt lábai közé. Már az 1908-as feljegyzésekben is szerepelt, hogy a tinédzser a szülés során fellépő komplikációk miatt halt meg.

A múmiáról készült CT-röntgenfelvételeken nemrég egy váratlan objektumot észleltek a testben. Francine Margolis, a George Washington Egyetem munkatársa és David Hunt, a Virginia Főorvosi Hivatal szakembere szerint ez egy második magzat.

Azt nem tudni, hogy a lány vagy környezetéből bárki tudta-e a halála előtt, hogy ikreket hord. A második magzat furcsa elhelyezkedése a nő mellüregének közelében szintén rejtélyes.

A kutatók azt gyanítják, hogy a második magzat a balzsamozáskor kerülhetett a nő testének erre a részére.

Lehetséges, hogy az ismeretlen magzatot a többi belső szervvel együtt mumifikálták. A folyamat során a rekeszizom és a kötőszövetek ezen a területen feloldódhattak, lehetővé téve, hogy a születendő baba feljebb költözzön a mellüregbe. Az Egyiptomból az Egyesült Államokba történő szállítás szintén elmozdulást eredményezhetett.

A tinédzser általános egészségi állapotáról nem sokat tudni. Ennek oka részben az, a feje a feltárás után elveszett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik