Tudomány

Klímaváltozás miatt halt ki a majmok királya

Garcia / Joannes-Boyau (Southern Cross University) / Southern Cross University / AFP
Garcia / Joannes-Boyau (Southern Cross University) / Southern Cross University / AFP

Egy új vizsgálat alapján a klímaváltozás miatt pusztulhatott ki a Gigantopithecus blacki – írja az ABC. Az éghajlati átalakulás miatt a száraz évszakokban nem voltak elérhetőek a faj kedvenc gyümölcsei.

A Gigantopithecus blacki a mai Dél-Kína területén élt.

A faj volt a legnagyobb ismert főemlős, magassága a 3 métert, tömege pedig a 295 kilogrammot is elérhette.

Nagy mérete egyben gyengesége is lehetett. Renaud Joannes-Boyau, az ausztráliai Southern Cross University munkatársa és a csapat tagja szerint amikor a táplálék szűkössé vált, az állat nem tudott fára mászni, hogy új élelemforrásokat találjon.

Az óriásmajmok, amelyek valószínűleg hasonlítottak a mai orángutánokra, mintegy 2 millió évig éltek a kínai Kuanghszi régió erdős síkságain. Vegetáriánus étrendet követtek, gyümölcsöket és virágokat fogyasztottak a trópusi erdőkben, amíg a környezetük meg nem változott.

A szakemberek a térség barlangjaiban megőrződött pollen- és üledékmintákat, valamint fosszilis fogakat elemeztek. Az adatok alapján mintegy 600 ezer évvel ezelőtt a helyi erdőkben elkezdett kevesebb gyümölcs teremni, amikor a régióban egyre több száraz évszak jelentkezett.

A hatalmas főemlősök nem tűntek el gyorsan, valószínűleg valamikor 215-295 ezer évvel ezelőtt haltak ki. A szárazság következtében a példányok több fakérget, nádat és más, kevésbé tápláló anyagot ettek.

A fajtól teljes csontváz nem maradt fenn, az állat fosszilis fogakról és négy alsó állkapocs-csontról ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik