Tudomány

Hajó okozott végzetes sebeket a bálnaborjúnak

Felix Cesare / Getty Images
Felix Cesare / Getty Images

Fiatal, sebesült északi simabálnát észleltek Dél-Karolina partjainál – írja a The New York Times. A szakértők szerint a borjú el fog pusztulni, miután feje és szája is felhasadt valószínűleg egy hajócsavar miatt.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal közleménye alapján a súlyosan sérült példányt január 3-án látták anyjával együtt. Az északi simabálnák helyi populációban általában az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékének közelében táplálkoznak és szaporodnak. A súlyosan veszélyeztetett faj elterjedése átfedésben van jelentős hajózási útvonalakkal, de más típusú emberi tevékenységek is fenyegetik.

„Ezek azonosítható, megelőzhető veszélyek, és az emberek okozzák őket – mondta Regina Asmutis-Silvia, a Whale and Dolphin Conservation ügyvezető igazgatója. A szakember szerint felelősségünk lenne csökkenteni a veszélyeket.

A faj korábban a vadászat miatt került kritikus helyzetbe, a populációcsökkenés megállításának érdekében 1935-ben vezettek be vadászati tilalmat.

Az emberi tevékenység ugyanakkor továbbra is fenyegeti a fajt, a becslések alapján már csak kevesebb mint 360 példány maradt a világon.

Ugyan az Egyesült Államok partjainál bizonyos zónákban november és április között bevezettek sebességkorlátozást a hajók számára, ezek nem elegendőek. Az elmúlt években több egyed is elpusztult hajókkal való ütközés következtében.

A NOAA arra kérte a hajósokat, hogy észlelés esetén jelentsék a sérült borjú és más északi simabálna jelenlétét, emellett felszólította őket, hogy maradjanak a törvény által előírt 500 méteren kívül. A biológusok szerint a faj létfontosságú az óceáni ökoszisztéma számára, mivel tápanyagaik révén segítik a fitoplankton, azaz a tengeri táplálékhálózat alapját képező mikroszkopikus organizmusok gyarapodását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik