Tudomány

Munka közben találtak mamutcsontvázat a bányászok

North Dakota Geological Survey
North Dakota Geological Survey

Mamutcsontvázat találtak amerikai szénbányászok munka közben – írja a Live Science. A lelet legszenzációsabb része egy 2,1 méteres agyar, amely kiváló állapotban maradt fenn.

A munkaterületet ezután gyorsan lezárták, hogy a kiérkező őslénykutatók zavartalanul tudják megvizsgálni a fosszíliákat. A szakértők végül több mint 20 csontra bukkantak, ezzel pedig ez a legteljesebb mamuttetem, amelyet Észak-Dakota államban valaha felfedeztek.

A maradványokat később egy helyi múzeum laboratóriumába szállították, ahol megtisztítják őket, hogy további vizsgálatokat végezhessenek rajtuk. Végül pedig kiállításra kerülnek majd, hogy segítségükkel a jégkorszak élővilágáról tanulhassanak az emberek, de azt még nem tudni, hol lesznek megtekinthetőek.

Észak-Amerikában több mamutfaj is élt egykor, köztük gyapjas mamutok (Mammuthus primigenius) és amerikai mamutok (Mammuthus columbi), az viszont egyelőre nem ismert, hogy a most felfedezett egyed melyikhez tartozott. A mamutok nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt haltak ki, ennek oka pedig az volt, hogy a melegedő klíma csökkentette életterüket, ráadásul az emberek is vadászták őket.

Kapcsolódó
Mamutagyarat találtak Vácon
Egy mélygarázs építésekor találtak rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik