Tudomány

Kincsvadászok leptek el egy ősi lelőhelyet

Esin Deniz / Getty Images
Esin Deniz / Getty Images

Murat Durukan, a Mersin Egyetem régészeti tanszékének vezetője szerint óriási veszélyben van a dél-törökországi Adamkayalar – írja az Arkeonews. A sziklába vájt domborműveket vandálok rongálták meg, akik állítólag rejtett kincseket keresnek.

Az Adamkayalar a Şeytan Deresi-kanyon lejtőin található. A lelőhely méretét, kivitelezését és történetét tekintve az egész világon különlegesnek számít. Az Adamkayalar két fő helyszínből áll, az egyik a völgy szikláiba vésve, a másik a kanyon északkeleti részén, várak, bástyák és települések maradványai mellett tekinthető meg.

„Az Adamkayalar a Nemrut és Göbekli Tepe régiójával egyenrangú jelentőséggel bír. Ezért elengedhetetlen, hogy az Adamkayalart haladéktalanul régészeti lelőhellyé nyilvánítsák. Ki kell dolgozni egy projektet, és azt azonnal meg kell valósítani” – nyilatkozta Durukan. A szakértő szerint a helyszín hatalmas turisztikai potenciállal is bír.

A kutatók úgy vélik, hogy a domborművek az ókori Olba állam királyait és királynőit ábrázolják, céljuk pedig a halottakról való megemlékezés volt. Az Adamkayalarban kilenc fülkében 19 alak – 11 férfi, négy nő, két gyermek, egy vadkecske és egy sas – látható. A figurák történetmesélő módon mutatnak meg jeleneteket, például egy halotti lakomát.

A domborművek alatti feliratok az adott személy vagy a faragvány készítőjének nevéről adnak tájékoztatást. A szövegek alapján az alkotások a 2. században, a Római Birodalom idején nyerték el végső formájukat. A domborművek nagyjából 250 év alatt készültek el, az alakokon észrevehető a művészi stílus változása.

A viszonylag nehézkes megközelíthetőségnek köszönhetően a közelmúltig nagyon jó állapotban fennmaradt az Adamkayalart.

2015-ben azonban kincsvadászok rongálták meg a helyszínt.

Noha a szakértők korábban bejelentették, hogy a környéken nem találhatóak anyagi értéket képviselő tárgyak, a lelőhely így is vonzó a fosztogatóknak. Ennek oka, hogy az ókorban előszeretettel rejtették el a sírokat és azok kincseit a rablások elkerülése érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik