Tudomány

Ezért lesz -10 fok a héten

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

A rendkívül enyhe, nyugatias áramlás rekordmeleget hozott karácsonykor, és az új év napjai is az átlagot jócskán meghaladó hőmérsékletekkel teltek. A „messzi északon” azonban már december 30-án olyan folyamat kezdődött, ami múlt vasárnaptól a jövő hét elejéig komoly változást okoz hazánk időjárásában is.

A poláris örvény ugyanis jelentősen gyengült, ennek hatására pedig három hullámban »indult« fagyos, sarkvidéki levegő dél felé

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A poláris örvényről, és a klímaváltozással fellépő problémákról itt írtunk részletesen.  Most a lényeg, hogy az örvény meggyengülése, „szakadozása” erős észak-déli áramlást, úgynevezett meridionális hullámokat generál, amely nyomán sarkvidéki hideg tör mélyen délre.

A poláris örvény december 30-ai gyengülése már az új év első napjaiban rég nem látott mínuszokat okozott Skandináviában. A második hullám tegnap, azaz január 7-én Magyarországra is betört, a hidegfront több mint 15 fokos lehűlést hozott. A harmadik hullám előre láthatóan január 12-én, pénteken érkezik, és összességében még a januári átlagnál is 2-3 fokkal hidegebb napokat eredményez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a következő négy-öt napban az ország legnagyobb részén

-10 fok közelében alakulnak a hajnali hőmérsékletek, és napközben is fagypont körüli értékeket mérhetünk, nagy területen egész nap maradnak a mínuszok.

Főleg a hóval borított területeken lesz „hidegebb”, ami esetünkben a -10 fok körüli minimumokat jelenti, másutt -5, -8 fokos reggelekre számíthatunk. Napközben nulla fok körüli maximumok várhatók. Hétfőn délen még számíthatunk 1-2 centi friss hóra, majd a 12-én érkező hidegfront nyomában, pénteken és szombaton eshet 2-3 centi az északkeleti országrészben – a sarkvidéki légtömegek ugyanis alapvetően szárazak, így nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű.

A jelenlegi adatok január 14. környékén mutatnak változást, amikor is felmelegedés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik