Tudomány

Az eddigi legnagyobb példányt találták meg a leghalálosabb pókfajból

Ken Griffiths / Getty Images
Ken Griffiths / Getty Images

A világ leghalálosabb pókjának, az emberi körmöt is átszúrni képes tölcsérhálós póknak egy rekordméretű hím példányára bukkantak csütörtökön Ausztráliában. Az állatot az Ausztráliai Hüllőpark fogadta be, ahol mérgének kivonásával életeket menthetnek – írja az MTI.

A Herkules névre keresztelt Sydney-tölcsérhálóspókra a Central Coast régióban, Sydney-től körülbelül 80 kilométerre találtak rá. A közeli parkban dolgozó pókszakértők vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az állat az Ausztráliában talált eddigi legnagyobb hím példánya a fajnak. Herkules 7,9 centiméter hosszú, méreteivel az Ausztráliai Hüllőpark 2018-as rekorderét, a szintén remek névvel megáldott Kolosszust előzte meg.

A Sydney-tölcsérhálóspókok általában 1-5 centiméteresek. A nőstények általában a hímeknél nagyobbra nőnek, a harapásuk mégis kevésbé mérgező.

Többnyire erdős és külvárosi területeken élnek, Sydney-től északi irányba Newcastle-ig, nyugatra pedig a Kék-hegységig. Herkules a hüllőpark ellenméregprogramjában vesz majd részt, amelynek keretében a pókokból kinyert méreganyagból életmentő ellenszert állítanak elő.

Hozzászoktunk ahhoz, hogy viszonylag nagy tölcsérhálós pókok érkeznek a parkba, de ezzel az óriási hímmel megütöttük a főnyereményt

– mondta Emma Teni, az Ausztráliai Hüllőpark gondozója, kiemelve, hogy az állat hihetetlenül értékes számukra, mivel egy ekkora méretű példányból óriási mennyiségű méreganyagot tudnak kinyerni. Ausztráliában egyetlen ember sem halt meg tölcsérhálós pók harapása miatt az Ausztráliai Hüllőpark ellenméregprogramjának 1981-es indulása óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik