Tudomány

Ez lehet a kulcs a dohányzásról való leszokáshoz

Phira Phonruewiangphing / Getty Images
Phira Phonruewiangphing / Getty Images

2023 utolsó heteiben ismét rengetegen tettek újévi fogadalmakat, amelyek között még mindig nagyrészt a dohányzás befejezése és a több mozgás szerepel. Egy friss tanulmány most rámutatott, hogy a kettő között bizony komoly összefüggés van – írja az IFLScience.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint a dohányzás a vezető megelőzhető halálok világszerte, és évente több mint 7 millió ember halálát okozza. Bár riasztó ez az adat, a sóvárgás és az elvonási tünetek miatt mégis nehéz sokaknak megszabadulni a káros szokástól. Különböző statisztikák szerint 10-ből nagyjából 1 egy tud véglegesen megszabadulni a dohányzástól.

Az Innsbrucki Egyetem kutatói ennek nyomán olyan módszereket kerestek, amelyekkel csökkenthetők a dohányzásról való leszokás kellemetlen hatásai.

Psychopharmacology szaklapban megjelent tanulmány szerint Stefanie Schöttl és kutatótársai 16 dohányost gyűjtöttek össze, akiket véletlenszerűen csoportokba osztottak, és 10 perc gyors sétára, 10 perc futópadon történő futásra, illetve ugyanennyi ideig tartó ülésre kértek. A gyakorlatok során az elvonási tüneteiket is jelezni kellett.

Azokhoz képest, akik ülve maradtak, a kutatók azt találták, hogy a rövid beltéri és kültéri gyakorlatokat végzőknek jelentősen sikerült csökkenteni a sóvárgást és az elvonási tüneteket, valamint szignifikánsan javult a közérzetük is. A kutatás vezetője jelezte, a kinti gyakorlatok elsőre hatásosabbnak bizonyultak, azonban ezt a következő kutatások során pontosítani fogják még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik