Tudomány

Tévhit, hogy kiizzadhatjuk a másnaposságot

Vyacheslav Dumchev / Getty Images
Vyacheslav Dumchev / Getty Images

Az ünnepek alatt sokan nem szokták megvetni az alkoholt, így nem meglepő, hogy az újévi fogadalmak részeként jónéhányan esküt tettek, hogy mindent megtesznek a méregtelenítésért. Ennek azonban nem biztos, hogy a legjobb módja, ha megpróbálják kiizzadni az alkoholt – írja az IFLScience.

Különböző kutatások szerint a szervezetben lévő alkohol kevesebb mint 10 százaléka ürül ki csupán izzadság, lehelet és vizelet formájában, a többi a májban bomlik le. Mivel ez a folyamat nagyjából mindig azonos sebességgel történik, nem igazán tehetünk mást, mint hogy kivárjuk.

Luke Worthington sporttudós szerint bár egy kis testmozgás segíthet csökkenteni a másnaposságot, részben a dehidratáltság az oka annak, hogy nem érezzük jól magunkat. Ennek oka, hogy az alkohol vízhajtó, vagyis serkenti a vízürítési igényeket. Az alkohol miatt pedig többet is izzadunk. Amikor a máj lebontja az alkoholban lévő etanolt, egy acetaldehid nevű vegyület keletkezik, amelynek kellemetlen mellékhatásai közé tartozik a hányinger, a szédülés és a fokozott izzadás is.

Ebben az esetben, edzés révén még jobban izzadni és még inkább kiszáradni nem a legjobb ötlet.

Naresh Rao sportorvos szerint az igazi ok, amiért egyesek jobban érzik magukat egy másnapos edzés után, az endorfinban keresendő. Az edzés ugyanis képes fokozni a boldogsághormon termelődését a szervezetünkben. Amennyiben az italozás után úgy érzi, szüksége van egy ilyen endorfinlöketre, érdemes visszafogottan edzeni, és gondoskodni arról, hogy folyamatos legyen a folyadékpótlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik