Tudomány

Tizennégyszer nyert a lottón a ravasz közgazdász

Karl Tapales / Getty Images
Karl Tapales / Getty Images

Az 1990-es években Stefan Mandel román-ausztrál közgazdász csapatával újra és újra nyert a lottón – eleveníti fel az IFLScience. A siker kulcsa egy speciális rendszer volt, amelyet a szakember először Romániában, a szocialista időkben vetett be. Az akkori pénzből lefizette az illetékeseket, és előbb Európába, majd Ausztráliába menekült.

Annak esélye, hogy valaki nyerjen a lottón, igen csekély, persze ha az ember több, különböző számkombinációt tartalmazó szelvényt vesz, az esélyeit apránként javíthatja. A biztos nyereményhez ugyanakkor adott esetben több millió, akár több tízmillió jegy kell.

Mandel felismerte, hogy bizonyos lottójátékoknál a jackpot nyereménye több mint háromszorosa volt annak, mint amennyibe a lottó minden egyes lehetséges kombinációjának felvásárlása kerül. Feltételezve, hogy minden számkombinációt meg tudott vásárolni, szinte garantált volt a befektetés megtérülése, feltéve, hogy több játékos nem nyer ugyanazokkal a számokkal, ez ugyanis megosztott nyereményt eredményezett volna.

Rendszere nem volt ellentétes a szabályokkal, és bár matematikailag jónak tűnt a terv, a logisztika továbbra is problémásnak látszott. Először befektetőket kellett szereznie többévnyi munka árán, majd ki kellett találnia, miként veheti meg az összes kombinációt. A munka során algoritmusokat kellett létrehoznia, illetve nyomtatásra is szüksége volt, amelyet akkoriban csak kevés lottózó engedélyezett.

Miután egy halom szelvényt kinyomtattak, már csak az elég nagy jackpotra kellett várniuk. Még ekkor sem ment mindig zökkenőmentesen a dolog, tekintettel a szelvények nagy tömegére.

Mandel Ausztráliában több kisebb lottón is sikert ért el, majd Amerika felé fordult, ahol a jackpot esetenként sokkal magasabb volt. Különösen érdekesnek bizonyult az új virginiai lottó, amelyen csak 1-től 44-ig terjedő számokat használtak a sorsolásokon. Ez azt jelentette, hogy 7 059 052 lehetséges kombináció volt, ami jóval kevesebb, mint a szokásos 25 millió – vagy annál is több.

Amikor a jackpot elég magas volt – 15,5 millió dollár –, a közgazdász utasította a helyszínen lévő csapatát, hogy nagy tételben vásárolják meg a szelvényeket. Mandel természetesen előre megszervezte a szokatlan vásárlásokat.

Néhányan kihátráltak a megállapodásból, kétnapnyi akció után viszont Mandel csapata így is 6,4 millió szelvényt vásárolt fel a lehetséges 7 millió kombinációból.

Végül egyetlen nyertes szelvény akadt.

Bár az FBI és a CIA is nyomozott utána, nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat. Mandel összesen 14 különböző lottóversenyt nyert meg, több millió dollárnyi nyereményt markolt fel magának és befektetőinek, mielőtt visszavonult volna egy tengerparti házba Vanuatu trópusi szigetein.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik