Tudomány

Mutatjuk, meddig tart az év végi tavasz

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu

Jelenleg egy nagy kiterjedésű, stabil anticiklon terpeszkedik térségünk felett, ami rendkívül enyhe, Atlanti-óceáni levegőt sodor fölénk délnyugatról. Karácsony első napján két melegrekord is megdőlt a fővárosban, és országszerte 5-8 fokkal van melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Ez az év  így is ér véget, a téllel idén már nem találkozunk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Egész héten az elmúlt napokhoz hasonló, meleg időben lesz részünk, csupán annyi változással, hogy egyre nagyobb területen számíthatunk ködre. Csapadék sehol nem valószínű, legfeljebb ködszitálás. A szélvédett helyeken hajnalonként kevéssel nulla fok alá süllyed a hőmérséklet, de az ország nagyobb területein nem kell faggyal számolni, a hőmérséklet országszerte -3 és +6 fok között alakul.

Napközben 3-12 fokos csúcsokat mérhetünk, a tartósan köddel borított tájakon lesz a hűvösebb, míg a zavartalan napsütés tavaszi értékeket produkál.

December 31-én, vasárnap változóan felhős idő mellett helyenként fordulhat elő szitálás, a szelet a Dunántúlon erős lökések kísérhetik, délután 4-12 fok várható. Újév napján, hétfőn szórványosan valószínű eső, zápor, a nyugati szél sok helyen megerősödhet, kora délután 4, 11 fok valószínű.

A megnövekedett csapadékhajlamot egy vasárnap érkező front okozza, ami némi lehűlést is tartogat 2024 első napjaira, de a várható 3-8 fok még mindig messze van az év leghidegebb hónapjának átlagaitól. Jelen állás szerint január 6-7. környékén látszik komolyabb lehűlés, ami várhatóan visszahozza majd a telet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik