Tudomány

Ellopott, ősi kincset rejtett egy családi ház

Dado Daniela / Getty Images
Dado Daniela / Getty Images

Pompejiből 1975-ben ellopott, az időszámítás szerint 62-ben bekövetkezett földrengést ábrázoló, márvány domborművet találtak egy családi házban a belgiumi Herzele faluban, Kelet-Flandria régióban – írja az Arkeonews.

Az ókori műkincset közel 50 éve a pincébe vezető lépcsőház falába építették be.

A háztulajdonos fia, Geert de Temmerman szerint a leletet Pompejiből hozták haza szuvenírként. Egy olaszországi családi nyaralás alkalmával De Temmerman apjának egy névtelen férfi ajánlotta fel a műalkotást, aki az üzlet lezárultával azonnal eltűnt a helyszínről. A család nem volt tisztában a tárgy jelentőségével, ezért dekorációs elemként a házukban helyezték el.

A családot foglalkoztatta a márvány értéke, ezért amikor az otthon eladására készültek, szakemberekhez fordultak. A Tongerenben található Galloromán Múzeumtól kértek segítségét, a kutatók megdöbbenve azonosították az alkotást.

A 62 körül készült dombormű egy keskeny sávból áll, amely egy ugyanabban az évben bekövetkezett földrengést ábrázol, legfőképp a pompeji kapuk összeomlását. A márványt 1975. július 14-én lopták el L. Caecilius Iucundus bankár házának romjai közül, ahol eredetileg az átrium oltára felett függött.

Bart Demarsin, a Galloromán Múzeum munkatársa megerősítette, hogy a dombormű megegyezik egy másik, ugyanezt a földrengést ábrázoló alkotással. „Nagyon hasonlít az eredeti darabra, amelyet a fotók alapján felismerünk” – mondta a szakértő.

A márványt további vizsgálatoknak vetik alá, hogy igazolják a hitelességét, majd ezt követően újra egyesíthetik a pompeji Antiquariumban található társával. „Ez pompeji kulturális örökség, és ott a helye” – nyilatkozta An Christiaens, Tongeren város kulturális alpolgármestere.

A helyi rendőrség a lelet azonosítása után nyomozást indított annak kiderítésére, hogyan kerülhetett az ellopott kincs egy belga otthonba. Közben a család reményét fejezte ki az esetleges kártérítésre vonatkozóan, a lelet hosszú távú megőrzésére hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik