Tudomány

Százával sodródtak partra parányi tengeri szörnyek

S.Rohrlach / Getty Images
S.Rohrlach / Getty Images

Több száz mérgező mélytengeri állatot találtak az indiai Csennai városában az áradások és egy ipari olajszennyezés után – írja az Independent. A térségben a Porpita porpita nevű, parányi hidraállatok alkotta kolóniáira, valamint egy sárkányszerű csigafaj, a Glaucus atlanticus példányaira bukkantak.

Mindkét faj nagy számban sodródott partra. Szrivatsan Ramkumar helyi lakos szerint több száz példányról van szó, többségük elpusztult, de élő egyedek is előkerültek.

A bizarr megjelenésű, mélytengeri fajok ritkán láthatóak a partokon. A tömeges kisodródás azt követően történt, hogy a Micsaung ciklon 48 óra alatt 60 centiméternyi esőt zúdított Csennaira, komoly áradásokat idézve elő. A katasztrófa következtében jelentős, ipari olajszivárgás is kialakult, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ennek köze volt-e a tömeges partra sodródáshoz.

Mivel mindkét élőlény mérgező lehet, az esemény egészségügyi aggodalmat keltett.

A helyi lakosokat arra figyelmeztették a hatóságok, hogy ne érintsék meg az állatokat.

A Porpita porpita több apró élőlényből áll, melyek közösen, kolóniákat alkotva sodródnak. A Glaucus atlanticus jellemzően az óceánok mélyén, kék és ezüst árnyalataival a víz színéhez illeszkedve álcázza magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik