Tudomány

Több millió éves fogat találtak az óceán fenekén

Pollerspöck et al., Historical Biology, 2023
Pollerspöck et al., Historical Biology, 2023

Az óriásfogú cápa, más nevén az Otodus megalodon minden idők legnagyobb cápafaja volt. A ragadozó 4-20 millió évvel ezelőtt uralta a világ óceánjait.

Ahogy szinte minden cápa, úgy ez a faj is folyamatosan hullatta állandóan cserélődő fogait – valójában fogain kívül csupán néhány csigolyája alapján ismerik a szakértők. A hátramaradt, megkövesedett fogak partra sodródva, bálnacsontokba ékelődve, esetleg utóbb felszínre bukkant területeken szoktak előkerülni.

Egészen mostanáig egyetlen leletet sem fedeztek fel nagyjából eredeti kontextusában, ugyanazon a helyen, ahol évmilliókkal ezelőtt lehullott. Egy friss tanulmányban a kutatók egy ilyen fosszília megtalálásáról számolnak be – írja a ScienceAlert.

A fogat részben az óceán fenekébe ágyazódva, mintegy 3000 méterrel a Csendes-óceán felszíne alatt fedezték fel.

Nicolas Straube, a Bergeni Egyetem munkatársa és kollégái egy távirányítású tengeralattjáróval végeztek geológiai és biológiai vizsgálatokat, a homokból kiemelkedő leletet a gép felvételeinek elemzése közben észlelték. A fog úgy nézett ki, mintha csak pillanatokkal korábban került volna oda.

A fosszíliát felszínre hozták, a szárazföldön megvizsgálva pedig felfedezték, hogy a hegye letört, ám a szélei még mindig meglehetősen élesek. A kutatók szerint a lelet legalább 3,6 millió éves lehet.

A fog egy óceáni sivatag határán, Hawaiitól délnyugatra, egy felszín alatti hegygerincen került elő. „A tengerfenéknek vannak olyan területei, különösen a szárazföldtől távol eső mélytengeri medencék, ahol hosszú időn keresztül alig vagy egyáltalán nem rakódik le üledék” – mondta Tyler Greenfield, a Wyomingi Egyetem paleontológusa. A szakértő szerint is előfordulhat, hogy a fogak kimosódnak, és átkerülnek fiatalabb üledékekbe, de ebben az esetben valószínűleg nem ez történt.

A kövület egyébként a maga nemében nem túl nagy, 63-68 milliméteres, megtalálása viszont így is hozzájárul a megalodon alaposabb megismeréséhez. A kutatók egyébként a korábbi mélytengeri expedíciók feljegyzéseit áttekintve számos más, a fajtól származó fogat azonosítottak, amelyeket 350 és 5570 méter közötti mélységből emeltek ki. Állításuk szerint azonban a mostani az első, amelyet végső nyughelyén dokumentáltak, ahogyan megtalálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik