Tudomány

Ősi nomádok aranykincsére bukkantak

Lukas Bischoff / Getty Images
Lukas Bischoff / Getty Images

Egy, a türkök birodalmának korából származó komplexumot, valamint különböző leleteket tártak fel Kazahsztán keleti részén – írja a Heritage Daily. A helyszínt még 2021-ben találták meg, de a felfedezésről csak most számoltak be.

A komplexum a nyugati göktürk korszakból (6-8. század) származik, a térséget ekkoriban egy nomád török népekből álló államszövetség lakta. Dr. Zainolla Szamasev, a helyszínen dolgozó régész szerint miután az első egységes türk kaganátus szétesett, Nyugat-Turkesztán területén megalakult a Nagy Türk Kaganátus, amelybe nemcsak sztyeppei törzsek, hanem a mai Üzbegisztán területén fekvő Szogdia, illetve a Türkmenisztánban és Üzbegisztánban elterülő Hvárezm népei is becsatlakoztak. A nyugati türk állam kulturális, politikai és gazdasági szempontból egyaránt gazdag volt.

A most feltárt komplexumot valószínűleg a birodalom egyik kánjának tiszteletére emelték. A helyszínen egy mauzóleumot, egy templomot, egy szertartási utat, kurgánokat, illetve további építményeket találtak. Egy gránitból készült szobor is előkerült, ez egy keresztbe tett lábbal ülő kagánt ábrázol.

Az egyik legizgalmasabb felfedezés egy arany övcsat, amelyen egy, a trónján ülő, koronát és koronát és serleget tartó kagán látható.

A lelet az Asina klán állítólagos leszármazási vonaláról árulkodik, ezen klán a 6. század közepén emelkedett fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik