Tudomány

Már az őskorban megfesthették Jézus születését

Pascal Deloche / Getty Images
Pascal Deloche / Getty Images

Nagyjából 3000 évvel Jézus Krisztus születése előtt készülhetett a legősibb ismert betlehemi jelenetet ábrázoló kép – írja az Arkeonews. Az állítólag 5000 éves sziklarajzon egy újszülött látható két szülője között, valamint két állat és egy csillag is megfigyelhető.

A különös alkotásra olasz kutatók találtak rá egy sziklaüregben, amelyet később Szülők Barlangjának neveztek el. A pirosasbarna festékenyaggal készült képet még 2005-ben fedezték fel a Szahara sivatag egyiptomi részén, de csak 2016-ban hozták nyilvánosságra az érdekes leletet. A szakértők nem indokolták meg, hogy miért vártak erre több mint 10 évet.

A festményt felfedező Marco Morelli szerint számos kérdést felvet az ősi rajz, amely valóban megtévesztésig hasonlít a bibliai jelenetre. Hozzátette: korábban sosem találtak olyan betlehemi ábrázolást, amely a korai kereszténység kialakulása előtt készült volna.

A kőkorszakra datálható, állítólag Jézus születését megjelenítő képről egyébként nem sok információt tudni, ráadásul a felfedezésről szóló eredeti beszámoló, amelyet a ma már nem létező Seeker.com közölt, is elég félrevezetőnek tűnik.

Kapcsolódó
Ezek voltak Jézus utolsó szavai
A templom függönye kettéhasadt, sziklák repedtek meg és sírok nyíltak fel, a keresztre feszített Jézust őrző katonák felkiáltottak: „Ez valóban Isten Fia volt!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik