Tudomány

Rendkívül ritka méhen kívüli terhességből született baba

PeopleImages / Getty Images
PeopleImages / Getty Images

Egy friss tanulmányban egy 37 éves réunioni nő ritka esetét mutatják be – írja a ScienceAlert. A páciens több mint egy hete tartó hasi görcsökkel fordult orvoshoz, a vizsgálatok pedig felfedték, hogy terhes.

A szakértőket igencsak meglepte, hogy a nő testében egy 23 hetes magzat rugdalózott, a méhe viszont teljesen üres volt. A magzat a hasüregben helyezkedett el, közvetlenül az anya farokcsontja felett lévő hártyához tapadt.

A speciális helyzet miatt a nőt egy méhen kívüli terhességek kezelésére alkalmasabb kórházba küldték. A terhesség 29. hetében a magzatot műtéti úton hozták világra, majd a babát az újszülöttek intenzív osztályra helyezték el.

Két hónappal később a gyermeket hazaengedték.

A méh tökéletes közeg az embrió, illetve a magzat fejlődése szempontjából, száz terhességből nagyjából egy esetben azonban a megtermékenyített petesejt nem a méhben ágyazódik be. A legtöbb méhen kívüli terhesség a petevezetékben alakul ki, ami az embrió fejlődésével potenciálisan életveszélyes állapothoz vezethet. Megfelelő ellátás nélkül az ilyen esetek 10 százaléka a szülő és a gyermek életét is követelheti.

A méhen kívüli terhességek kevesebb mint egy százalékában azonban az újonnan kialakult embrió teljesen kisodródik a méh környezetéből, és a hasüregbe kerül, ahol a hashártyához, a léphez vagy más szövethez vagy szervhez simul. Meglepő módon ez a helyzet nem mindig olyan katasztrofális az embrió számára, mint amilyennek látszik, legalábbis a kezdetekben nem. Előbb-utóbb azonban a növekvő magzat tömege és a környező szervek nyomása kockázatossá válik mind a gyermek fejlődésére, mind a szülő egészségére nézve.

A terhesség 20. hetén túl az anya halála a sokk, a vérzés és a többszörös szervi elégtelenség miatt közel minden ötödik esetben bekövetkezhet. A réunioni kismama számára valószínűleg életmentő volt, hogy időben felkereste a sürgősségi osztályt.

Az ultrahang és az MRI kimutatta, hogy bár a méhnyálkahártya teljesen felkészült a növekvő embrió befogadására, ott nem volt baba. Az operáció során a méhlepény artériáit elzárták, és a szerv egy részét eltávolították, 12 nappal később viszont utólagos beavatkozásra is szükség volt, hogy a szövet többi részét is kiemeljék.

Hogy mi okozza a hasonlóan ritka eseteket, az nem világos. A méhen kívüli terhességekkel kapcsolatos tanulmányok többsége azt sugallja, hogy a korábbi esetek előfordulása növelheti a megismétlődés kockázatát, míg egyes szexuális úton terjedő fertőzések, az endometriózis és a kismedencei gyulladásos betegségek szintén szerepet játszhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik