Tudomány

Magyar királyné kincsét találhatták meg Visegrádon

Elamy / Indafotó
Elamy / Indafotó

Különleges középkori kincset találtak az egykori visegrádi király palotánál – írja az MTI a Várkapitányság Kommunikációs Irodájának közleménye alapján. A leletre a Szent Györgynek szentelt palotakápolna közelében található udvarház feltárása közben akadtak rá.

A finoman megmunkált, 3,5 centiméter széles ruhakapocspárra fémkeresővel bukkantak rá. A most előkerült visegrádi darab a korai, 14. század első származik, ezt a rajta látható négyvonalas betűforma és jellegzetes hatkaréjos rozetta alakja is bizonyítja. Az ilyen díszes kapcsokat a női ruhák nyakkivágásának összefogására használtak a középkorban, és minden bizonnyal egy előkelő hölgy tulajdona volt.

A szakértők szerint a Anjou-kori, 700 éves aranyozott ezüstékszer akár Piast Erzsébet királyné, I. Károly (Róbert) feleségének ruháját is ékesíthette egykor, ugyanis a feltárt épület feltehetően az ő házának épült.

Károly halála után az épületet jelentősen kibővítették és emeletes házzá alakították. Később, a 14. század második felében a ma is álló királyi palota felépítésével az özvegy anyakirályné alighanem új lakosztályt kapott a palotában, ezért a régi királynéi házat megint átalakították. Bontására csak a 14. század végén, Mária királyné korában került sor.

Kapcsolódó
Ezeréves magyar sírt találtak Csomádon
Ősi kincsek is előkerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik