Tudomány

Eurómilliókat ért a kacatként eladott maszk

MEHDI FEDOUACH / AFP
MEHDI FEDOUACH / AFP

Egy idős francia pár még 2021-ben döntött úgy, hogy eladja a házban felgyűlt limlomokat, köztük egy afrikai maszkot, amiért az ócskás 150 eurót, azaz 57 ezer forintot fizetett. Később azonban a 88 éves férfi és 81 éves felesége pert indított az adásvétel érvénytelenítésére, miután kiderült, hogy nagyon is értékes műtárgyról van szó,

a vevő 4,2 millió euróért, vagyis 1,6 milliárd forintért adta tovább egy árverésen.

Az MTI beszámolója szerint a dél-franciaországi Alés városának bírósága elutasította a keresetet, mert arra jutott, hogy a használtcikk-kereskedő nem rendelkezett szakismeretekkel műtárgyakról, vagyis nem csapta be a tulajdonosokat. Az eladók azonban tudatában voltak annak, hogy férfiágon a nagyapa, aki egykor kormányzói tisztséget látott el Afrikában, a szóban forgó maszkot más tárgyakkal együtt 1900 körül vitte Franciaországba. A pár viszont elmulasztotta elvégeztetni a tárgyak értékbecslését.

A használtcikk-kereskedő esetében a bíróság nem tudott szándékos félrevezetést megállapítani. A maszkról később Montpellier egy aukciósházának szakembere állított ki értékbecslést 300-400 ezer euróra. A kereskedő ezért az eladást követően 300 ezer euró (115 millió forint) kifizetését is felajánlotta a párnak.

A maszk a XIX. századból származik, és a gaboni fang népcsoporthoz köthető. A Közép-Afrika nyugati partján fekvő ország kormánya is felperesként lépett fel az ügyben a ritka tárgy visszaadását követelve, a bíróság azonban elutasította a kérelmet.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik