Tudomány

Veszteséges és káros, mégis milliárdokat pumpál a húsiparba az állam

Narong KHUEANKAEW / Getty Images
Narong KHUEANKAEW / Getty Images

Több milliárd forintot vesz el a magyar adófizetők pénzéből, ráadásul környezetre is káros az állattartás, az állam mégis nagy erővel támogatja – írja a Másfélfok.

Cikkük szerint 2021-ben csak a tejhasznú tehenészet és sertéstenyészet közel 30 milliárd forint nemzetgazdasági veszteséget eredményezett, amit az állam, tehát mindannyian finanszírozunk. A hazai hús- és tejipar hosszú évek óta masszívan veszteséges, mégis ezek kapják agrár- és vidékfejlesztési támogatások jelentős részét.

2022-ben 1008,7 milliárd forintot, vagyis fejenként több mint 100 000 forintot fizetett ki a magyar állam agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, amelyeknek mintegy 20 százalékát az állattenyésztők kapták. Ezzel szemben a támogatások mindössze 5-6 százalékából részesülő gyümölcs- és zöldségtermesztés már most értékteremtőbb még úgyis, hogy 27 százalékos áfakulcs sújtja, szemben az 5 százalékos tej és sertéshús áfájával.

Ráadásul az állattenyésztés részére vannak olyan állami támogatások is, amelyek az ágazat exportképességének növelését célozzák.

Ez azt jelenti, hogy a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből támogatja azt, hogy a más országokban élők olcsóbban juthassanak hozzá e termékekhez, lényegében részben a magyar emberek finanszírozzák a külföldiek fogyasztását.

Az adatok tehát azt mutatják, hogy nemzetgazdasági szinten valójában az állattenyésztés nem értéket teremt, hanem feléli a javakat.

Az elemzést készítő Berezvai Zombor közgazdász úgy véli, át kellene alakítanunk az agrártámogatásokat, mert jelenleg gazdaságilag és környezeti szempontból is fenntarthatatlanok.

Kapcsolódó
Tojás, tej és hús nélkül maradhatunk a hőség miatt
Nemcsak az emberek, az állatok is szenvednek a mostanában tapasztalt elviselhetetlen forróság miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik