Tudomány

Rejtélyes középkori tárgyat találtak Lányban

Tahreer Photography / Getty Images
Tahreer Photography / Getty Images

Titokzatos középkori tárgyra bukkantak Lányban – írja a Heritage Daily. A cseh faluban felfedezett bronzból készült övcsat a Krisztus utáni 8. századból származik és egy békaszerű lényt széttépő kígyó látható rajta.

A több mint 1200 éves lelet azért különleges, mert a kutatók szerint egy eddig teljesen ismeretlen pogány kultusz létezését bizonyítja, amely a korai középkorban létezett.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a réz, amelyet a bronzötvözet elkészítéséhez használtak a Gömör-Szepesi-érchegységből származik.

Masaryk University

Jiří Macháček, a Masaryk Egyetem munkatársa elmondta, a tárgyat fémkeresőkkel találták meg, és a régészek először azt hitték, hogy teljesen egyedülálló leletre bukkantak. Csak később derült ki, hogy korábban több ilyen motívummal díszített övcsat is előkerült a térségben a lányin kívül, – amelyet a képen A jellel láthatunk – például a magyarországi Zsámbékban (B jelű lelet) és a németországi Iffelsdorfban is (C jelű lelet).

A szakértők úgy vélik, a zsákmányát széttépő kígyó egy fontos szimbóluma volt a germán, avar és szláv mitológiáknak. Jelentését nem ismerjük, de annyi bizonyos, hogy vallási jelentősége volt és több népcsoportot is összekötött.

Kapcsolódó
Ritka kincsre bukkant a magyar régész
A kutatók szerint ilyen értékes leletet életében csak egyszer talál az ember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik