Tudomány

Komoly viharokkal érkezik a karácsony

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Napok óta egy kiterjedt anticiklon tanyázik felettünk, ennek köszönhetjük a nyugodt, napos időt – ráadásul az ilyenkor megszokott masszív, országos köd is csak az északi, északkeleti megyékre korlátozódik. Észak-Európa fölött azonban egymás után vonulnak a frontok, csütörtökön pedig egy olyan „ciklonszörny” alakul ki, ami hazánk időjárására is komoly hatással lesz.

Szörnyű vihar északon

A december 21-ei ciklon középpontjában a szárazföldön extrém alacsonynak számító, 950 hektopascalos nyomás uralkodik majd, ennek következtében pedig:

hóviharok söpörnek végig Svédországon és Finnországon 130-150 km/órás széllel, amelynek ereje megfelel az 1-es kategóriájú hurrikánokénak

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A Balti államok felett aztán a ciklon északnak veszi az irányt, Oroszországot már nem érik ennyire brutális viharok.

Viharos hullámvasút itthon

Magyarországon szerdáig folytatódik az elmúlt napokban megszokott szárazabb idő ködös és ködfoltos reggelekkel, fagypont körüli éjszakai, 2-10 fokos délutáni csúcsokkal, és felhősebb, naposabb periódusok váltakozásával. Csütörtökön aztán megérkezik az északi „ciklonszörny” hidegfrontja, a beáramló hideg levegő fenekestül felforgatja a nyugalmat.

Kezdetben még 60-80 km/órás széllel és mindvégig viharokkal, zivatarokkal, napról napra hullámvasútként változó hőmérsékletekkel várjuk a karácsonyt.

Pénteken is marad az erős szél és a viharok, délután az északi tájakon hózáporok várhatók, szombaton pedig a ciklon melegfrontja felmelegedést hoz. Nógrádban, Heves északi részén, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van esély havas tájra ébredni december 24-én, ám a délutáni 10 fokos maximumok hatására szentestére mindenhol el is olvad a hó.

Bolondos április

Félelmetesen változékony lesz tehát az időjárás, a hideg és meleg akár 12-16 órán belül is válthatja egymást, a csúcshőmérsékletek a 2-10 fokos skálán mozognak majd, az erős szél és csapadék viszont végig jelen lesz. A meteorológus szavaival: „klasszikus bolondos, áprilisi idővel jön a karácsony”.

Az egymást érő ciklonális hullámok miatt nagy a bizonytalanság, de jelen állás szerint hétfőn (december 25.) ismét havazhat, míg a hasonló beválási esélyű másik forgatókönyvben 10 fok feletti értékek szerepelnek.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik