Tudomány

Mátyás tízezer vitézével végeztek a románok

Thuróczy János / Wikimedia Commons
Thuróczy János / Wikimedia Commons

Hunyadi Mátyás és III. (Nagy) István fejedelem seregei 1467. december 15-én vívták a moldvabányai csatát. A moldvai uralkodónak túlerővel kellett szembenéznie, de még így is helyt tudott állni, sőt katonái súlyosan megsebesítették a magyar királyt is – derül ki a Rubicon cikkéből.

Hadba vonul Mátyás király

István több okból is szálka volt Mátyás szemében: a fejedelem egyrészt terjeszkedni akart, és 1465-ben el is foglalta a Duna-deltában fekvő, 1448 óta magyar-havasalföldi kézben lévő Chilia erődjét. Emellett pedig azt is sejteni lehetett, hogy többször beavatkozott a magyar belpolitikába, és az 1467-es erdélyi felkelés kirobbantásában is nagy szerepet játszott.

A magas adók miatt kezdődő zavargás hamar elhalt, miután Mátyás 1467 őszén Kolozsvárra ment, a király pedig elhatározta, hogy bosszút áll III. Istvánon, amiért részt vett az összeesküvésben. Október végén 40 ezer katonával indult kelet felé egyre visszább szorítva a fejedelmet. A magyar csapatok Bákó, Roman és Moldvabánya városát is elfoglalták, majd a fejedelmi székhely ostromára készültek, amikor váratlan fordulatot vett a hadjárat.

Óriási vereség

1467. december 15-én III. István a moldvabányai lakosság segítségével éjszakai rajtaütést hajtott végre a királyi hadak ellen. Mikor a fejedelem seregei lerohanták a várost, a település számos pontja lángba borult, így a magyarok túlerejük ellenére igencsak kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Végül négyórás küzdelem árán sikerült kiszorítani a támadókat a városból.

A harcokban azonban maga Mátyás is súlyos sérüléseket szenvedett az ellenfél kopjáitól és nyílvesszőitől, a becslések szerint pedig tízezer magyar katona esett el a harcban. A nagy veszteség visszavonulásra késztette a királyt, aki szégyenteljes vereségként értékelte a moldvabányai ütközetet, és utána nem próbálkozott többet III. István erőszakos elmozdításával, még akkor sem, amikor a fejedelem erőszakkal tört be Erdélybe riválisa, Péter Áron elpusztítására.

Kapcsolódó
Négy napon át gyilkolták a csapdába esett magyarokat
Nem is harc, mészárlás volt a posadai csata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik