Tudomány

Brutális sérülést okozott egy visszatartott tüsszentés

dardespot / Getty Images (illusztráció)
dardespot / Getty Images (illusztráció)

A tüsszentés nem túl kellemes érzés, és sosem jön jókor, ez azonban nem jelenti azt, hogy vissza kellene tartani. Ezt most a saját példáján tanulta meg egy férfi, akinek kilyukadt a légcsöve, mikor vezetés közben visszatartott egy tüsszentést – írja a LiveScience.

Az első ilyen, dokumentált esetre akkor került sor, amikor a férfi az autóját vezette, miközben szénanátha gyötörte. Hirtelen erős késztetést érzett, de ahelyett, hogy kiengedte volna, összeszorította az orrát, becsukta a száját, és elfojtotta a prüszkölést. Amennyiben a tüsszentés közben becsukjuk a szánkat és az orrunkat, a felső légutakban keletkező nyomás több mint hússzorosára is megnőhet, mint egy hagyományos tüsszentés esetén.

A férfi esetében ez a nyomás egy kétszer két milliméteres lyukat eredményezett a légcsövén.

Amikor berohant a sürgősségire, erős fájdalmai voltak, a nyaka mindkét oldalon feldagadt, és nehezen tudta mozgatni. Amikor az orvosok megvizsgálták, halk recsegő hangot hallottak. A férfinak azonban nem volt gondja a légzéssel, nyeléssel, sem pedig a beszéddel.

A röntgenfelvétel kimutatta, hogy a férfinek szubkután emphysemája van, ami egy olyan állapot, mely során a levegő a bőr alatti legmélyebb szövetrétegek alatt reked. A CT-vizsgálat ezután kimutatta, hogy a szakadás a harmadik és negyedik nyakcsigolya között volt. Emellett a mellkasában, a tüdők közötti térben is levegő halmozódott fel.

Az orvosok végül úgy döntöttek, hogy a férfinak nincs szüksége műtétre, ugyanis az életjelei stabilak voltak. Ezért két nap megfigyelés után fájdalomcsillapító és szénanátha elleni gyógyszerekkel felszerelkezve hazaengedték. A férfinek hatalmas szerencséje volt, ugyanis a légcső elszakadása akár halálos kimenetelű is lehet. Eddig csak néhány esetről tudni, amikor fizikai sérülés vagy orvosi beavatkozás hatására ilyen sérülés történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik